07 Eylül 2020, 23:57 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
Milli kültür, bir millete kimlik kazandıran maddi manevi değerlerine verilen isimdir. Milletin ortak değerlerinden meydana gelir. Milli kültür; milletlerin tarihi süreçler içindeki toplumsal yapılarını, dini inançlarını, edebi eserlerini, ahlak özelliklerini, düşünce sistemlerini ve bunların sonucu şekillenmiş olan mimari yapılarını içine alır. Mustafa Kemal Atatürk'e göre “Millet, aynı kültürden insanların oluşturduğu toplumdur.” Bu söz doğrultusunda milli kültürün, bir devleti ayakta tutan güç olduğunu söyleyebiliriz.
Her milletin milli kültürünü oluşturan ana unsurlar mevcuttur. Bunlar, dil, din, gelenek- görenek, sanat, dünya görüşü ve tarih olarak sayılabilir.
• Dil: Milli kültür ögeleri içinde en başı çeker. Çünkü dil olmadan öteki unsurların meydana gelmesi ve kuşaklar boyu aktarılması mümkün değildir. Bir dil, onu kullanan milletin kafa yapısını, düşünce tarzını, zihninin nasıl çalıştığını ve mantık kurgularını ortaya koyar.
• Din: Milli kültür ögeleri içerisinde çok önemli bir yerde kabul edilir. Bilhassa eski devirlerde yüzyıllarca din unsuru ön planda bulunmuş ve öteki kültür unsurlarını çoğu zaman gölgede bırakmıştır. Dinin milletler üzerindeki hakimiyeti her zaman devam etmiştir. Dini bayramlarımız ve törenlerimiz bunun açık örnekleri olarak gösterilebilir.
• Gelenek ve görenek: Bir milletin geçmişten getirdiği inanç ve davranışların tümüdür. Bunun içinde düğün dernek, yöresel kıyafetler, yemekler, toplumsal alışkanlıklar vs. ele alınabilir. Geçmişten izler barındıran her şey gibi gelenek görenekler de milli kültürü besler ve milli kültür ögeleri içindedir.
• Sanat: Sanat, bir milletin, güzeli yaratma ve bulma tarzıdır. Sanat, bir milletin ortak zevkinin ifade ediş biçimidir. Bur kültür unsuru edebiyat, resim, mimarı, heykel vb... gibi kollara ayrılmaktadır.
• Dünya görüşü: Bir milletin hayat felsefesini ortaya koyar. Bir milletin fertleri ortak kültür dolayısıyla tutum, zihniyet ve davranış bakımından çeşitli ortak özellikler sergiler. Sosyal ve ruhî olaylar karşısında fertlerin bu ortak tutum ve davranışları o milletin dünya görüşünü oluşturmaktadır. Bunun için her millette değerler ve değer yargıları farlılık gösterir. Askerlik, kahramanlık, aşk, namus, temizlik, ahlak, ölüm, eğlence vs. gibi kavramlar her millette değişik davranışlarla karşılanır.
• Tarih: Bir milleti, bugünün ve dünün bağlarıyla birbirine bağlayarak geleceğe taşır. Fertler arasında kader birliğini ortaya çıkarır. Aynı millete mensup insanlar tarih sayesinde geçmişleri hakkında bilgilenebilirler. Tarih bir milletin nereden gelip nereye gittiğini gösteren bir aynadır. Her milletin kendi tarihi, hayatında önemli bir yere sahiptir.


Yazara ait diğer köşe yazıları
YAZARLAR
-
YAKUP ORAKCI
FAKİRLEŞİYORUZ DAHA DA FAKİRLEŞECEĞİZ
-
CAFER AKIN
İLKELER VE İDEALLER ÜSTÜNE
-
MUSA ÖZDEMİR
FETÖ'CÜ HAİNLERE MERHAMET VE MÜCADELE DE REHAVET, TÜRKİYE'YE İHANETTİR
-
Av. SEMİHAT KARADAĞLI
YÜREKLİ ÇOCUKLAR
-
AYSON KARABAĞ
HEDEFLERİNİZE ODAKLANIN
-
HAMİ İŞLER
İKİNCİ HÂL: HEYECAN
-
ALİ EROL DİKER
ANADOLU'NUN YİĞİTLERİ
-
M. HALİL PAZARLI
YALNIZLIĞIN KUCAĞINDA
-
EROL EKİCİOĞLU
OKU...
-
VEYSEL ŞİMŞEK
BEN SANA GERİDEN BAKAR AĞLARIM
-
Davut TUÇBİLEK
TÜKENİNCE UMUTLAR
-
ASLI GÜLHAN BEK
ENGELLİ VE MUTLU
-
ÖMER ALTIN
KATAR İSLAM ALEMİNE NE KATAR?
FOTO GALERİ
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
2 metrelik yılan bahçede yakalandı
Tokat'ın Turhal ilçesinde, Gaziosmanpaşa Mahallesin'de bir evin bah...
-
Başkan Eroğlu, 'Son 50 yılın en önemli projelerinden biri olacak'
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Sanayi Sitesi'nin taşınması i...
-
Ehliyetsiz sürücünün kullandığı aracın çarptığı engelli öldü
Tokat'ın Erbaa ilçesinde ehliyetsiz M.O.Ö'nün(17) kullandığı hafif ...
-
Almus-Köklüce Hidroelektrik Santralleri Baraj İşletmesi açıklaması
Sayın Vekilimiz Yücel BULUT son günlerde gerek Meclis konuşması ve gerekse ...
-
Kayalar oyularak yapılan antik tiyatro, turizme kazandırılıyor
Tokat'ın Zile ilçesindeki Zile Kalesi'nin kuzeydoğusunda yer alan v...
Bu site 0.047 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]