04 Ocak 2021, 20:28 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
Ulu önder, Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetini; “Benim hayatta yegane fahrim servetim Türklükten başka bir şey değildir.”, “Doğuşumdaki fevkaladelik, Türk olarak dünyaya gelmemdir.”, “Ne mutlu Türküm diyene.” gibi milli temeller üzerine inşa etmiştir.
Göktürklerden sonra ikinci Türk adlı devletin Cumhurbaşkanı olarak;
Millet egemenliğine dayalı tek devlet, tek millet, tek dil, tek bayrak esasını anayasanın temeline oturtuyordu. Bu temel doğmak değil; olmak ve duymaktı…
Atatürk, bu temelin harcını ve koruyuculuğunu Türk gençlerine emanet ediyordu… Özellikle sayıları az fakat eğitimleri fevkalade teknokratlar, bürokratlar, akademisyenler, sanatçılar, sporcular ve öğretmenlerle gurur duyuyordu. Bu gururda haklıydı çünkü 1920-1938 arası başarı; dünyanın gündemiydi… Ne yazık ki çok erken ebediyete intikal etti… Allah rahmet eylesin… Yerine geçen 1939-1950 zihniyeti O’nun mirasını, fikri güneşini nasıl söndürdüğünü, Atatürkçü Türk milliyetçilerini hedef alan bu yapıyı Prof. Dr. Celal Şengör şöyle tanımlıyor: “Hasan-Ali Yücel’in yenilgisi ve akıl düşmanlığının 1946’dan sonraki zaferi, bu yüzden Atatürk’ün fikir ve hedeflerinin yenilgisiydi.”
İşte bu “akıl düşmanlığı“ zihniyetine “HAYIR“ diyerek yücelen, sürgünden sürgüne Atatürk milliyetçiliğinden hız ve ilham alan dik duruşuyla bayraklaşan kahramanlardan biri de Tokat’lı Arif Nihat Asya’dır…
Hayatı hakkında, Yavuz Bülent Bakiler, Oğuz Çetinoğlu, Hasan Akar çok güzel yazılar yazdılar. Ben burada 1939-1950 arası “Akıl düşmanlığı” yapan zihniyete karşı Adana – Malatya -Edirne arasında sürgün çilesine, Mevlevi ruhuyla kendini bulan, şikayet etmeden mısra, mısra şiire, cümle, cümle nesire dönüştürmesini yaşadığı olaylardan aktaracağım…
Yıl 1940… Adana’nın kurtuluş günü; 5 Ocak için açılan şiir yarışmasına rica üzerine katılır ve yazdığı “BAYRAK” şiiri birinci olur… Adanalı şiirle ve şairiyle öyle bütünleşir ki fahri hemşehri olarak hayatının son günlerine kadar bu törenlere katılır. Artık Türkiye O’nu Bayrak şairi olarak tanır ve bağrına basar…
Malatya’ya sürgün geldiği günlerde milli bir bayramda bir öğrenci “BAYRAK“ şiirini okur. Aradan birkaç gün sonra bakanlıktan bir müfettiş ve sorusu: “Niçin öğrencilere kendi şiirinizi okutuyorsunuz?” Halbuki üstadın bundan haberi bile yoktur. Tertip komitesinin tercihidir… Savunma isterler!!!
İkinci askerliği için Diyarbakır’a gider. Orada, ağustos sıcağında Diyarbakır sıtmasına yakalanır. Orduevinde kırk derece ateşle yarı baygın yatmaktadır. Aşağıda ise 30 Ağustos Zafer Bayramı balosu vardır. Askerlerden Kemal Dağlıoğlu “BAYRAK” şiirini okur. Öyle bir milli coşku yaratır ki şiir defalarca okunur. Sonuçta Kemal Dağlıoğlu komutanına: “Komutanım Bayrak şairi Arif Nihat Asya şu anda yukarda ve çok hasta.” Komutan hemen ziyaretine doktorlarla gider ve hastahaneye yatırılır…
Arif Nihat Asya yedi günlükken babası Tokat’lı Ziver Efendi’yi kaybeder. Dört yaşında iken ikinci evliliğini yapan annesi Tırnova’lı Fatma Hanım’dan ayrı kalır. Dedesi ve halası büyütür, okutur ve 1928 yılında öğretmen olur. Annesini 43 yıl görmez. Çünkü annesi Lübnan’ın Akka şehrinde yaşamaktadır. Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla annesini bulur. Eşi Servet Hanım’la zor şartlarda Akka’ya gider ve bir hafta kalırlar. Annesi felç olmuş ve bakıma muhtaçtır. Adana’ya getirir ama 1948’de Edirne’ye sürgün edilir. Edirne’nin sert havasına dayanamayan Fatma Hanım Akka’ya döner ve hayatını kaybeder.
O bir Mevlevi şeyhidir. Üsküdar Mevlevihanesi’nin son şeyhi Ahmet Remzi Akyürek’ten icazet almış ve ömür boyu müritlerine manevi ışık olmuştur. Bu eserlerine de yansır…
Demokrat Parti’den iki dönem milletvekili olmasına rağmen 1959-1961 yılları arasında gönüllü olarak eşiyle Kıbrıs’ta öğretmenlik yapar. İngilizlerin yok ettiği milli ve milliyetçi değerleri yeniden yeşertir. 1972‘de üniversitede sınıf ve oda arkadaşım Kıbrıs Türkü Hüseyin Metin O’nu gururla yad ediyordu. Hele öğrencisi Mücahit Süleyman Uluçamlıgil’in şehit olmasının üzüntüsünü hep yaşadı…
Atatürk ve Atatürk milliyetçiliği karşıtlarına karşı:
“Temiz eller kurmuştur bu memleketi,
Senin zembereğini kuran değil,
Ağzına alma ATATÜRK’Ü,
O senin gargaran değil…”
Senin zembereğini kuran değil,
Ağzına alma ATATÜRK’Ü,
O senin gargaran değil…”
Derken gençlere en büyük mirası: Tarih bilinci, özgürlük ve ilham duygusuydu…
Bunun içinde: “Fetih Marşı“ ile şanlı tarihi, “Bayrak Şiiri” ile özgürlük duygularını şahlandırarak Atatürk gençliğine her eserde ilham kaynağı oldu.
Büyük şairi 1972 yılında memleketine tekrar davet etmiştik. Düzenlenen şiir gecesinde ben ve Rahmetli Yusuf Tosun mihmandar olarak görevliydik. Çok sigara içiyordu. Yusuf nazik bir şekilde uyardı… Sigarayı söndürdü ve sahne onundu… Ali Yücel Salonu (Şimdi ki Çavuşoğlu Oteli'nin yerinde idi) o kadar doluydu ki havalandırma yetersiz kalıyordu. Şiirlerini coşkuyla okudu. Salon coştukça coşuyordu. Tokat’la ilgili şiirlerini DUA şiiriyle bitiriyordu. Program bitince kalacağı Çamlıca Otel’e elini öperek bıraktık.. Ertesi gün yolcu ettik… Yüzlerce genç el sallıyordu… Çok mutluydu…
Yıl 1975… Arif Nihat Asya hasta… Hastanede eşine sorar: “Bu gün günlerden ne?”
5 0cak der Servet Hanım. Duygulanır. Gülümser… Kahve ve sigara ister. Kahveyi içer ve sol tarafına yaslanır. Önce kolları düşer sonra hafif bir sesle kelime-i şahadet getirir. Gözleri kapanır gür bir sesle: “ALLAH“ son sözü olur… Ruhu şad olsun…
Anmak ve anılmak bir mirastır. Biz de bu mirasa sahip çıkarsak ne güzel olur…
Merkezi ve yerel yönetim olarak Tokat’a bir “ŞAİRLER, YAZARLAR, SANATÇILAR MÜZESİ“ açsak ne güzel olur…
Orada, Arif Nihat Asya bölümü olsa ne güzel olur…
NE GÜZEL OLUR…
NE GÜZEL OLUR…


Yazara ait diğer köşe yazıları
YAZARLAR
-
CAFER AKIN
BAKIŞ AÇISI ÜSTÜNE
-
M. HALİL PAZARLI
ZAMANIN SARKAÇLARI
-
YAKUP ORAKCI
50 YAŞINDA OLMAK...
-
Av. SEMİHAT KARADAĞLI
HAYAT SİZİN BAKIŞ AÇINIZLA ŞEKİLLENİR
-
İsmet TAŞ
DEĞİŞİMİ KENDİMİZDE BAŞLATALIM...
-
HAMİ İŞLER
ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR?
-
AYSON KARABAĞ
BABA GİDERSE
-
MUSA ÖZDEMİR
DOST ACI SÖYLER
-
ALİ EROL DİKER
İNSANA VERİLEN KIYMET VE DEĞER
-
EROL EKİCİOĞLU
OKU...
-
VEYSEL ŞİMŞEK
BEN SANA GERİDEN BAKAR AĞLARIM
-
Davut TUÇBİLEK
TÜKENİNCE UMUTLAR
-
ASLI GÜLHAN BEK
ENGELLİ VE MUTLU
-
ÖMER ALTIN
KATAR İSLAM ALEMİNE NE KATAR?
FOTO GALERİ
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Yücel Bulut, ÇKS mağduriyetlerini TBMM'ye taşıdı
MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yaşanan sor...
-
CHP'li Durmaz, TBMM'de Tokat'ın güzelliklerini anlattı
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz TBMM Genel Kurulunda yapmış olduğu konu...
-
DSİ, Son 20 yılda Tokat'ta 10 baraj 1 gölet yaptı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta,, son 20 yıldaki Tokat yatırımlarını açı...
-
Başkan Eroğlu, 'Tokat için küçük hedef yok'
Tokat'ın turizmde hak ettiği yeri alması için çalışmalarını aralıksız s...
-
Kar yağışından etkilenen hayvanlar için doğaya yem bırakıldı
Vali Numan Hatipoğlu, özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı ne...
Bu site 0.055 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]