06 Ocak 2021, 09:22 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
“MUSULLU’DAN YENİ MUSULLU GÖLETİ’NE”
Bilinen yazılı bilgi ve belgeler 1950-1954 yıllarında Tokat Milletvekili olarak görev yapan Osman Zehni Betil’in bölgemizi ziyaret ettiği 1950’li yıllara kadar uzanır. Eli nasırlı, ağzı dualı, devletine ve milletine gönülden bağlı bölge halkı karşılarında bir devlet büyüğünü görünce çok mutlu olmuşlar. Saygı ve devlet terbiyesinin icaplarına uygun bir izahatla bir bir ihtiyaçlarını sıralamışlar. Osman Zehni Betil verimli ama susuz toprakların Avlunlar Çayının Musullu önünde boğulmasıyla yapılacak Musullu Gölet’inin yapım haberi bölge halkını sevince boğmuş.
Zaman makinesi işlemiş durmuş. Yıllar sonra Amerikalı barış gönüllüsü Kenn Hill ve onun bayan arkadaşı Eny’nin yolu Avlunlar’a uğramış. 1966- 1967 yıllarında Avlunlar Ortaköy de ikamet eden Amarika’lı iki gönüllü Avlunlar vadisine hayran kalmışlar. Bu verimli toprakların su ile mutlaka buluşması gerektiğinden bahsederek Musullu boğazına bir gölet yapılmasını özenle halka ve yetkililere anlatmışlar.

Aradan 70 yılı aşkın bir zaman geçti. Dedeler , nineler torunlarına Musullu Barajı ‘nı anlatarak ağıtlar yaktılar. Babalar köyden şehre göçü önlemek, evlatlarını doğduğu topraklarda tutmak için nice acılar çektiler, bedeller ödediler. Vadinin hububat, sebze ve meyve ambarı haline geleceği umudu ile çocuklarını oyaladı durdular. Avlunlar da görev yapan istisnasız bütün eğitimciler vadinin geleceğini hayal ederek öğrencilerine geniş ufuklar çizmeye çalıştılar.
Köy halkı seçim dönemlerinde köylerini, kasabalarını ziyaret eden siyasetçilerin tamamına “Musullu Barajımız” ne oldu diye sızlandı durdular.

Vadideki köylerin muhtarları bir araya gelerek umulur ki Ankara da derdimizi birinci elden anlatacağımız birilerini buluruz diye yollara düşüp başkentimize ulaştılar. Onları siyasi erk hiç incitmeden kabul etti ve kendilerinden önce gelen usta siyasetçilerin söylediklerini tekrar ederek yeni umutlarla uğurladılar.
Her seçim döneminde DSİ’ ye ait şantiyeler kurularak, revize programı yapıyoruz gerekçeleri yeniden sergilenmeye başladı. Adına ağıtlar yakılan Avlunlar’ ın can suyu damarları yoksa yeniden mi kuruyacak. Bir bölgenin can çekişen topraklarının su ile buluşması için 70 yıl yeterli değil mi? Milleti, devleti, bayrağı ve tüm kutsal değerleri için feda edemeyeceği hiçbir şeyi olmadığı bilincini yüreklerinden hiç eksik etmeyen bu vatanperver bölge sakinlerinin sesini yüce devletimizin yetki makamında olanları ne zaman fark edecekler feryatlarına Tokat’ın yiğit evladı Av. Zeyid Aslan kulak verdi ve harekete geçti. Musullu Gölet projesi yapıldı ve ihale aşamasında yeniden fay hattına takılarak raflara kaldırıldı. Millet vekilimiz Zeyid Aslan ve Tokat DSİ Müdürü merhum Mehmet Karaca işin peşini bırakmadılar. Yeni Musullu Göleti projesi ile yeniden gündeme geldi.

Bugün geldiğimiz nokta da halkımızın iç dünyası o kadar yara almış ki, Musullu Göleti ifadesini duyan her Avlunlu sessiz bir eda ve ümitsiz bakışlarla oradan uzaklaşmayı tercih ediyorlar.
Halkımızın haklı sitemine devlette devamlılık esastır diyen yürekli bir ses yiğit bir Tokat evladı Ak Parti TBMM gurup başkan vekili Av. Özlem Zengin hanımefendi kulak verdi ve kuruyan topraklara can suyunu “Yeni Musullu Göleti” ile ben ve arkadaşlarımla birlikte vereceğiz diyerek müjdeyi paylaştı.
Ak Parti gurup başkan vekili ve Tokat Milletvekilimiz Özlem Zengin Proje ihalesinin yapıldığını, çalışmaların takibini Tokat Milletvekilleri olarak hep beraber yapacağız dedi. Avlunlar Eze köyü, Ortaköy, Gökçeyol köyü ve Yağmurlu köylerinde yeniden bir ümit ışığının doğması, kuruyan topraklarının su ile buluşması, proje kapsamına içme sularının da alınması haberi sevinçle karşılandı.

Ak Parti TBMM gurup başkan vekili Özlem Zengin’den Avlunlar yöresinin kırk yıllık hayali olan yeni Musullu Göletinin Proje ihalesinin yapıldığının müjdesini aldım. Nihayet deyip şükrettim .Ak Parti İktidarının sunmuş olduğu Büyük hizmetlerinin içinde benim ve Avlunlar yöresi için en büyüğü sanırım yeni Musullu göleti.Yılbaşından önce yörede köy muhtarlarımıza gelen içme suları ile ilişkili bilgi niteliğindeki Tokat Valiliği İl özel idaresinin yazısı bir hayli heyecan yaratmıştı.
Tokat DSİ 72. Şube Müdürlüğü ziyaretini Eze Köyü Muhtarı Ferhat Kılıçarslan’la birlikte gerçekleştirdik. Bir asrın hikayesi olan “Yeni Musullu Göleti” ne ait müjdeli haberin sosyal medya paylaşımı muhtarımızı heyecanlandırdı. Haydi, hayırlısı diyelim…
Yakup Orakçı
Saygılar



Yazara ait diğer köşe yazıları
YAZARLAR
-
YAKUP ORAKCI
TOKAT'IN EN BÜROKRATLARI: RECEP YAZICIOĞLU ve OZAN BALCI
-
MUSA ÖZDEMİR
BİR YİĞİDİN ARDINDAN
-
CAFER AKIN
ÇANAKKALE'DE İNGİLİZ VE ANZAK ASKERLERİNİN GÖZÜYLE TÜRKLER
-
VEYSEL ŞİMŞEK
BEN SANA GERİDEN BAKAR AĞLARIM
-
Av. SEMİHAT KARADAĞLI
BENİM ŞİİRLERİM AŞK KOKAR
-
HAMİ İŞLER
İNSANLIK AYIBI
-
Davut TUÇBİLEK
TÜKENİNCE UMUTLAR
-
M. HALİL PAZARLI
ALABİLDİĞİNCE AVUCUNDAYDI GÖKYÜZÜ
-
ASLI GÜLHAN BEK
ENGELLİ VE MUTLU
-
ÖMER ALTIN
KATAR İSLAM ALEMİNE NE KATAR?
FOTO GALERİ
E-BÜLTEN ABONELİK
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Hemşehrimiz İçer'e anlamlı görev
Türk Aydınlar Vakfı genel kurulunu gerçekleştirdi. Genel kurul sonrasında T...
-
3 gün önce satın aldığı otomobil, alev alev yandı
Tokat'ta, güvenlik görevlisi Osman Coşkun'un 3 gün önce satın aldığ...
-
Bu köye seyyar satıcı ve dilenciler sadece cuma günü girebiliyor
Tokat'ta merkeze bağlı Bozatalan köyünde, dolandırıcılık ve hırsızlık o...
-
Tokat'ta, yol ortasında kalan 'anıt ağaç' ilgi çekiyor
Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan ve zamanla yol ortasında kalan tescill...
-
Beyazıt, 'Tokat Havalimanı, kargo bölümüyle dünyaya hitap edecek'
AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, Tokat'ta yeni havalimanı inş...
Bu site 0.063 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]