22 Nisan 2021, 18:25 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
Dünyada çocuklarına bayram hediye eden tek millet Türk milletidir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ‘nız kutlu olsun. Ulu önder Atatürk , çocuklara 23 Nisan’ı bayram olarak hediye ederken 23 Nisan 1929 yılından itibaren resmi bayram olarak coşkuyla kutlanır. 1979 yılından sonra TRT uluslar arası şenlik olarak dünya çocuklarını bu coşkuya dahil eder.
Birleşmiş milletler 1989’da “Çocuk Hakları Sözleşmesi ‘ni “ kabul eder. Türkiye bu sözleşmeye 1995 yılında dahil olur. Birleşmiş Milletler adına UNİCEF çocuk hakları üzerinde evrensel olarak faaliyet yürütür. Ne yazık ki hizmette birlik , eşitlik ve başarı sağlayamaz.
Çocuk haklarında birinci etmen eşitliktir. Irk , etnik yapı , din , ana dil , cinsiyet eşitliği konusunda gelişmiş ülkelerin sömürü ve baskı düzeni , iç isyanları teşvik , düzensiz göç en fazla çocuklara zarar veriyor. Sözleşmeye rağmen bedeli çocuklar ödüyor.
Çocuk haklarında ikinci etmen çocukların yaşama hakkı. Aile ve devlet çocukların ; sağlık , mutluluk eğitim , oyun alanları ve teknolojik imkanları sağlamak zorundadır. Bu konuda adalet dengesi hayli bozuktur. 2020 yılında Avrupa’da on sekiz bin çocuğun kayıp olması acı ve düşündürücüdür.
Çocuk haklarında üçüncü etmen katılımdır. Aile ve devlet olarak eşitlik ilkesi içinde her alanda çocukların fikir ve önerilerine değer vermek zorundadır. Her öneriye ve üretken düşüncelere hep “ Hayır “demek çocukları içe kapanmaya , kendisini ifade edememeye ve korkaklığa iter.Aile her zaman çocuğu problemlerin çözümüne katmalı ve sorumluluk vermelidir.
Çocuk haklarında dördüncü etmen eğitimde fırsat eşitliğidir. Devlet özellikle Z Kuşağı’nın ihtiyaçları bilgisayar , tablet ve yazılımları ücretsiz ve ülke genelinde altyapısıyla sunmak zorundadır. Sosyal medya okurluğu ve zararlı unsurlar konusunda önleyici olmalarıdır.
Çocuk haklarında beşinci etmen savaşların ,cahilliğin ve çaresizliğin sonucu fiziksel ve zihinsel engelli yaşamak zorunda kalan çocuklar. Aile ve devlet evde bakım hizmetlerinde ortak çözümler üreterek bu çocuklara mutlu bir hayat sunmalıdır.
Çocuk haklarında altıncı etmen ağır cezalara ve toplumsal tepkilere rağmen maruz kaldıkları cinsel taciz ve istismar…2020 verilerine göre altı milyon altı yüz bin çocuk cinsel taciz ve istismar mağduru.
İnsanlık dışı bu vahşette ABD birinci sırada!!! Ülkemizde 2014-2017 yıllarında 7466 erkek , 51818 kız olmak üzere toplam 59284 çocuğumuz cinsel istismara ve tacize maruz kalmıştır. Çocukluğumda Tokat’ta iki çocuk tacize uğramıştı. Suçlulardan biri idam edilmişti. Diğerinin cesedi bir köprü altında bulunmuştu.Hala fail-i meçhul…Çözüm çok ağır cezalar ve idamı yürürlüğe yeniden koymak…
Çocuk haklarında yedinci etmen “Çocuk İşçi” problemi. Ne yazık ki bir çok ülkede çocuklar okul yerine çalışma alanlarında… 2020 yılında ülkemde 53 çocuk iş kazasında yaşama hakkını kaybediyor.
720 bin çocuk “çocuk işçi “ olarak çalışıyor. Sosyal güvencesi olmadan.
İşte ülkemiz 2021 yılı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına milli ve evrensel bu problemleri çözmeye çalışarak girmektedir. İlgili bakanlıklar eşgüdüm içinde yasal ve toplumsal çözümler üretmek zorundadır… Çocukların bu hakkı teslim edilmelidir. Çocuk polisi suça meyilli kişiler üzerinde daha aktif olmalıdır.
Küresel salgın sürecinde TRT çocuk , TRT müzik , TRT spor ve EBA çocuklara şiir , çocuk şarkıları , sözlü mizah , bulmaca vs gibi aktiviteler sunarak çocuklar moral vermelidir. Aile hasta hastalık korkusunu yansıtmamalıdır.
Toplum olarak şefkatle : “Bu çocuklar bizim.”diyerek onlara yaklaşmak ne güzel olur.
“Çocuk Hakları Sözleşmesi “ ilkeleri ve hakları aile, devlet , dünyada ki devletler olarak versek ne güzel olur.
Milli , vicdani ve evrensel değerlerle : “Bu gün çocukları korumak ; geleceği korumaktır.” Prensibini yaşasak ve yaşatsak ne güzel olur..
Ulu önder Atatürk’ün bu anlamlı hediyesine karşılık Türk çocukları olarak bilimde , sporda ,akıl oyunlarında , bilgisayar yazılımlarında aldığımız uluslar arası dereceleri Atamıza armağan etsek ne güzel olur…
NE GÜZEL OLUR…
NE GÜZEL OLUR…


Yazara ait diğer köşe yazıları
YAZARLAR
-
Av. SEMİHAT KARADAĞLI
TOPRAK VE KADIN
-
CAFER AKIN
BAKIŞ AÇISI ÜSTÜNE
-
M. HALİL PAZARLI
ZAMANIN SARKAÇLARI
-
YAKUP ORAKCI
50 YAŞINDA OLMAK...
-
İsmet TAŞ
DEĞİŞİMİ KENDİMİZDE BAŞLATALIM...
-
HAMİ İŞLER
ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR?
-
AYSON KARABAĞ
BABA GİDERSE
-
MUSA ÖZDEMİR
DOST ACI SÖYLER
-
ALİ EROL DİKER
İNSANA VERİLEN KIYMET VE DEĞER
-
EROL EKİCİOĞLU
OKU...
-
VEYSEL ŞİMŞEK
BEN SANA GERİDEN BAKAR AĞLARIM
-
Davut TUÇBİLEK
TÜKENİNCE UMUTLAR
-
ASLI GÜLHAN BEK
ENGELLİ VE MUTLU
-
ÖMER ALTIN
KATAR İSLAM ALEMİNE NE KATAR?
FOTO GALERİ
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Başkan Durmuş, 'Partiler hazine yardımını depremzedelere versin'
Millet Partisi Tokat İl Başkanı İdris Durmuş yaptığı yazılı açıklamada Türk...
-
CHP Aday tanıtımında ilginç proje, 'Koyun yününden organik gübre'
CHP Tokat Milletvekili aday adayı Okan Karadan ilginç bir proje dile getiri...
-
Mustafa İpek, 'Dava arkadaşlarıma çıktıkları yolda başarılar dilerim'
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği ...
-
Mustafa Arslan, 'Tokat'ta 5 Yılda 5 hükümet konağı'
AK Parti Tokat Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyon Üyesi Mustafa Arslan 5 ...
-
Niksar'da Harp Malulü Gaziler Şehit, Dul ve Yetimler Derneği açıldı
Tokat'ın Niksar İlçesinde Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Der...