26 Ekim 2022, 23:03 - Anasayfa | Yazarlar Haberi yazdır
2022 Yılınının yaşadığımız son aylarında tüm dünyayı saran ekonomik krizler,doğal afetler ve siyasi istikrarsızlık gibi konular 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun geleceğini tehlike altına alırken her an patlak verme ihtimali olan nükleer felaket yaşamımızın sonu olabilir mi? 2022 yılının son aylarına girmiş bulunmaktayken neler yaşandı hep birlikte göz atalım.
2022 yılının henüz başlarında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile ilk olarak enerji krizi patlak verdi. Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya'ya dönük uyguladığı ekonomik ambargoya misillemede bulunan Rusya Lideri Vladimir Putin Doğal Gaz hatlarında kesintilere gitti.Rus Doğal Gaz Şirketi Gazprom tarafından Avrupa Sanayisi ve Konutları için hayati önem arz eden doğal gazın tamamen kesilmesi durumunda enerji krizi Avrupa'yı kış aylarında yaşanacak sıkıntılar ile başbaşa bırakmaktadır.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nanc Pelosi'nin Tayvan ziyaretini gerçekleştireceğini duyurmasının ardından Çin Halk Cumhuriyeti Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indiği anda vurulacağını söyledi. Dünya büyük bir savaşın eşiğine gelmişken son anda Çin geri adım attı, Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi ve korkulan savaş olmadı.
Irak Cumhurbaşkanı seçememesi nedeniyle uzun bir müddet siyasi kriz Sırbistan-Kosova çatışmanın eşiğinden döndü, Suriye'de iç savaş devam etmekte, Kafkas ülkeleri Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri yer yer çatışmaya geçmekte.Fakat en önemli olaylardan biri komşumuz İran'da patlak verdi. 22 yaşındaki Mahsa Amini baş örtüsünü kurallara göre takmadığı gerekçesiyle İran Ahlak Polisleri tarafından kalmış olduğu şiddet nedeniyle yaşamını yitirmesiyle İran Molla Rejimine yönelik protes gösterileri başladı. İran rejiminin sert önlemler ile bastırmaya çalışmasına rağmen protestolar 40. gününü geride bıraktı. İran rejimi olayları "isyan"olarak nitelendirmekte ve protestoların arkasında ABD, İsrail ve Batı'yı göstermekte.Can kayıplarına yönelik her hangi bir bilgi ise verilmiyor.
İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan, ABD'nin desteğiyle ve Türkiye'yi devre dışı bırakarak Doğu Akdeniz'de keşfedilen gazın Avrupa'ya taşınmasını amaçladığı EastMed Boru Hattı Projesi'ni Washington desteğini çekmesi ile hayal oldu. Doğu Akdeniz'de dengeler bir anda değişti.Projenin çökmesi ile İsrail büyük hayal kırıklığı yaşarken Akdeniz'de Türkiye düşmanlığı yapan diğer ülkeler şaşkına döndü.Washington projeden çekilmesinin nedeni olarak maliyeti göstermişti.
Avrupa'da ise dikkat çeken olaylar arasında Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya aşırı sağının iktidara gelmesi oldu. Daha önce Avrupa ülkelerinde seçimlerde yükselen ancak iktidarı "büyük ortak olarak" kazanamayan diğer aşırı sağ partilerin yapamadığını yaptı.
İtalya'nın faşist lider Benito Mussolini'den bu yana yönetime gelen "ilk aşırı sağcı" ve "ilk kadın başbakanı" olacak Meloni, Hristiyan ve muhafazakar kimliği, yabancı karşıtı politikaları savunmasıyla öne çıktı. Meloni, seçim mitinglerinde "Tanrı, vatan, aile" sloganı attı ve İtalya'nın en büyük sorununun aile ve çocuk yapmamak olduğunu dile getirdi.İngiltere'de ise Kraliçe 2. Elizabeth 'in ölümü Başbakan Boris Jhonson'ın istifası ve ardından göreve gelen ancak 44 günün ardından Başbakanlık görevinden istifa eden Liz Truss yerine gelen isim eski Maliye Bakanı Rishi Sunak olurken Birleşik Krallıkta siyasi kriz havası yaşanmakta.
Tüm bunlara ilaveten yaşanan Enflasyon tüm dünya ülkelerini etkisi altına aldı. Ülke liderlerinin kimi sert kimi yumuşak ekonomik tedbirler alırken enerji krizi de dünyayı sardı. Arz-talep dengesi gözetmeksizin petrol üreten arap ülkeleri kuruluşu olan OAPEC petrol arzını düşürdü ve fiyatlar yükselmeye geçti. Pakistan ise yaşanan sel felaketi nedeniyle tarım alanları ciddi zarar gördü. Tarım alanlarında bu sene ürün almayacağını ve gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.Malezya siyasi istikrarsızlık ile boğuşmakta, Endonezya artan nüfusu için gıda bulmakta endişeli olduğunu belirtirken, Brezilya da şiddetli kuraklıkla mücadele etmektedir.
2023 yılına doğru takvim sayfalarını koparırken Dünya'da yaşanan ekonomik, siyasi krizler ve doğal afet kuraklık gibi konular endişe yaratıyor. Olası bir gıda krizinin kapıda olduğu vurgulanırken sonu gelmeyen ağırlıkta iç savaşlar ve ülkeler arası doğrudan ve dolaylı çatışmalar/savaşlar daha derin krizleri tetiklemekte. Tüm bu olumsuzlukların ortasında kalan ülkemiz ise Türkiye'nin Yüzüncü Yıl Seçimleri olarak nitelendirilen 2023 seçimlerine doğru ilerliyor. Takvim sayfalarını hızla koparırken hergün yeni bir olumsuz haber ile güne başlıyoruz. Kıyamet senaryolarının yazıldığı bu dönemde peki ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR?


Yazara ait diğer köşe yazıları
YAZARLAR
-
CAFER AKIN
BAKIŞ AÇISI ÜSTÜNE
-
M. HALİL PAZARLI
ZAMANIN SARKAÇLARI
-
YAKUP ORAKCI
50 YAŞINDA OLMAK...
-
Av. SEMİHAT KARADAĞLI
HAYAT SİZİN BAKIŞ AÇINIZLA ŞEKİLLENİR
-
İsmet TAŞ
DEĞİŞİMİ KENDİMİZDE BAŞLATALIM...
-
HAMİ İŞLER
ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR?
-
AYSON KARABAĞ
BABA GİDERSE
-
MUSA ÖZDEMİR
DOST ACI SÖYLER
-
ALİ EROL DİKER
İNSANA VERİLEN KIYMET VE DEĞER
-
EROL EKİCİOĞLU
OKU...
-
VEYSEL ŞİMŞEK
BEN SANA GERİDEN BAKAR AĞLARIM
-
Davut TUÇBİLEK
TÜKENİNCE UMUTLAR
-
ASLI GÜLHAN BEK
ENGELLİ VE MUTLU
-
ÖMER ALTIN
KATAR İSLAM ALEMİNE NE KATAR?
FOTO GALERİ
EN ÇOK TIKLANANLAR
-
Yücel Bulut, ÇKS mağduriyetlerini TBMM'ye taşıdı
MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yaşanan sor...
-
CHP'li Durmaz, TBMM'de Tokat'ın güzelliklerini anlattı
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz TBMM Genel Kurulunda yapmış olduğu konu...
-
DSİ, Son 20 yılda Tokat'ta 10 baraj 1 gölet yaptı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta,, son 20 yıldaki Tokat yatırımlarını açı...
-
Başkan Eroğlu, 'Tokat için küçük hedef yok'
Tokat'ın turizmde hak ettiği yeri alması için çalışmalarını aralıksız s...
-
Kar yağışından etkilenen hayvanlar için doğaya yem bırakıldı
Vali Numan Hatipoğlu, özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı ne...
Bu site 0.047 saniyede yüklenmiştir. [Hata Bildir]