Türkiye’de buğday alımlarının en üst seviyede devam ettiği dönemde 50 kilogramlık un 700 lira oldu. Tokat’ta ekmek fiyatlarının ardından yağlı, simite yapılan zamlar vatandaşın tepkisini çekmişti. Fırıncılar ve imalatçılar ise..
Türkiye’de buğday alımlarının en üst seviyede devam ettiği dönemde 50 kilogramlık un 700 lira oldu.
Tokat’ta ekmek fiyatlarının ardından yağlı, simite yapılan zamlar vatandaşın tepkisini çekmişti. Fırıncılar ve imalatçılar ise zamlara neden olarak un fiyatlarını gösterdi. Seçimlerden önce 400 lira olan 50 kilogramlık un son gelen zamla birlikte 700 lira oldu. Un fiyatlarınında ki artış ise başta unlu gıda mamülü yapan firmalar olmak üzere vatandaşı üzdü. Simit, yağlı ve ev ekmeğine yapılan zamların ardından yapılan un zammı dikkat çekti. İmalatçılar ekmekle, Simitin fiyatını Belediye Meclisi belirlerken, una rayiç fiyat uygulanmadığını ileri sürdü.
Un fiyatları WhastApp guruplarında mı belirleniyor?
Bazı un firmalarının kendi aralarında oluşturduğu WhastApp grubunda fiyatları belirlediği ileri sürüldü.
Buğdaya zam peşinden una yansıdı
Buğday alım fiyatlarının belli olması ile birlikte un fiyatlarına %21,4 oranında zam yapılacağı duyurulmuştu. Sektör yetkilileri un fiyatlarını zamlanması durumunda önümüzdeki 2 aya kadar makarna fiyatlarına da zam yapılacağını açıklamıştı.
Düşük fiyata buğday alımı
Buğday alımında kilogram başı fiyat 8 lira olarak belirlenirken, bazı ofisler 4-5 liradan alım yapıyor. Buğdayı hesaplı alıp una zam yapan firmalar tepki çekiyor.